Campanya de prevenció contra els nius de vespa asiàtica

Us informem que des de l’Ajuntament de Riells i Viabrea ja hem començat la campanya de prevenció contra la creació i la instal·lació de nius de la vespa asiàtica.

Aquest any la vespa ha arribat molt d’hora i ja tenim constància que s’han detectat alguns nius al municipi.

Per tal que aquest insecte no pugui proliferar al poble, demanem la col·laboració de tots els veïns i veïnes que, sempre que vegin o detectin nius d’aquest tipus de vespa es posin en contacte amb nosaltres.

Poster informatiu vespa velutina

Què has de saber sobre la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d’un container que venia de la Xina. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. S’estima que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.

Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

Per a més informació, consulta l’apartat web que ha preparat el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_invasores/llista-especies/llista-especies-catalogades/artropodes-no-crustacis/vespa-asiatica-vespa-xinesa/

Comments are closed.