Consells per detectar fraus al Black Friday

El 25/11/22 tindrà lloc la campanya del “Black Friday” i s’inicia un increment de l’activitat comercial arran de la inauguració de la temporada de compres nadalenques, en molts casos online.

Els Mossos d’Esquadra ens alerten de possibles fraus i demanem màxima precaució durant les compres en la campanya del Black Friday.

Tot seguit us fem arribar consells de seguretat per extremar les mesures per evitar ser víctimes d’un frau en compres per Internet.

A l’hora de comprar per Internet, és important escollir un comerç electrònic que sigui segur i de confiança, és a dir, que conegueu o del qual en tingueu alguna referència per amics, familiars, etc.

Si dubteu, feu comprovacions abans de comprar-hi:

·         Busqueu l’opinió d’altres usuaris a la xarxa.

·         Mireu que sigui un web mínimament presentable/formal (sense faltes d’ortografia ni traduccions mal fetes, per exemple).

·         Localitzeu les dades de contacte i una adreça física d’ubicació de l’empresa.

·         Assegureu-vos que disposi d’informació suficient i clara sobre les característiques i el preus dels productes que s’hi ofereixen.

·         Si els preus són molt més baixos que els preus reals, potser altre indici que som davant una possible compra no segura.

·         Les ofertes amb preus molt baixos, amb comptador de temps o de nombre de persones que rebran l’oferta podrien ser estafes que cerquen la resposta compulsiva dels compradors o compradores. Feu les comprovacions per verificar que no és el cas.

·         Mesures de seguretat de la pàgina web.

·         Reviseu que s’informi correctament de les condicions: les modalitats de pagament i d’enviament disponibles, el cost del transport, els terminis d’entrega i els sistemes de devolució.

·         Comproveu si l’adreça electrònica comença per https –és un senyal de seguretat–. A més, a la part inferior del navegador hi apareixerà el dibuix d’un cadenat tancat.

·         Per seguretat, és preferible que no accediu a botigues virtuals des d’enllaços que us arribin per missatge o per correu electrònic. És més segur escriure directament l’adreça en el navegador o guardar en els vostres favorits les adreces dels comerços electrònics que useu amb més freqüència. Així evitareu accedir per error en dominis fraudulents que pretenen simular els originals usant noms semblants.

·         Tampoc no és recomanable fer compres des d’ordinadors públics i xarxes Wi-Fi obertes (sense contrasenya).

Us fem arribar un enllaç que porta a la pàgina web de la PG-ME sobre compres segures on podeu consultar més informació.

https://mossos.gencat.cat/ca/temes/Internet-xarxes-socials-i-aplicacions/compres_segures_internet/

Los comentarios están cerrados.