El Govern tanca totes les activitats a partir de les 00.30 h i limita les reunions a un màxim de 10 persones per frenar la pandèmia

  • La Comissió Delegada en matèria de Covid-19, encapçalada pel president Aragonès, ha acordat limitar la mobilitat i els contactes de cara els propers dies
  • La portaveu Plaja alerta que les dades de la pandèmia “continuen sent dolentes”, amb 1.091 persones ingressades en centres hospitalaris per Covid
  • El conseller Argimon subratlla que “una de cada quatre persones ingressades a les UCI tenen menys de 40 anys i que la mitjana d’edat respecte de les onades anteriors ha baixat de 63 a 50 anys”
  • El conseller Elena demana “fer un esforç més, extremar la precaució i seguir les mesures, tant les obligatòries com les recomanades, amb la finalitat de preservar la vida”

Amb l’objectiu de controlar l’augment de casos i frenar la transmissió del coronavirus, la Comissió Delegada en matèria de Covid del Govern, encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acordat limitar la mobilitat i els contactes de cara els propers dies a Catalunya en una reunió extraordinària aquesta tarda al Palau de la Generalitat.

A la Comissió, que ha analitzat les propostes tècniques del Departament d’Interior i de Salut, també hi ha participat el consellers d’Interior, Joan Ignasi Elena, el de Salut, Josep Maria Argimon, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Un cop finalitzada, han comparegut en roda de premsa conjunta per informar dels detalls de les noves mesures acordades, que són:

  1. Es redueix l’horari de totes les activitats de forma que finalitzin com a màxim a les 0.30 hores (respectant 30 minuts més per a les activitats recreatives musicals que ja tenen aquesta previsió per normativa per a que puguin desallotjar).
  2. Es limita les reunions i/o trobades familiars i de caràcter socials, en l’àmbit públic i privat, a un màxim de 10 persones, llevat que es tracti de convivents.
  3. Es recomana la limitació de l’accés a espais públics on es pugin produir concentracions de persones entre les 0.30 hores i les 6 hores (parcs, platges, etc).
  4. S’elimina la possibilitat de consum en grup en l’espai públic habilitat.
  5. Es recorda a les activitats el compliment de l’obligació de disposar de 2,5 m2 per persona, i no només dels límits d’aforament previstos per a cada tipologia.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que “les noves mesures que avui els anunciem se centren sobretot a frenar la transmissió en aquelles activitats socials que els darrers dies tots hem pogut veure han sigut les més problemàtiques: estem parlant bàsicament de trobades grupals, de reunions a l’interior o a l’exterior que apleguen un nombre elevat de gent”.

Plaja ha assenyalat que a partir del moment que s’emeti aquesta resolució i que sigui avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “totes les activitats, incloses les activitats culturals, musicals, serveis de restauració, inclosa la recollida a l’establiment i la prestació de serveis a domicili, finalitzaran a dos quarts d’una de la matinada. I tots els esdeveniments es faran amb públic assegut”.

Així mateix, la portaveu del Govern ha subratllat que “es recomana als responsables municipals, restringir l’accés entre dos quarts d’una i les 6 del matí a tots aquells espais públics que puguin convertir-se en punt de trobada i de reunió. Estem parlant de parcs, de platges, de tots aquells espais que ens venen al cap i dels que aquests dies tots n’hem vist imatges que no s’haurien de repetir”.

Pel què fa el nombre de persones que es poden reunir, la portaveu Plaja ha explicat “que les noves mesures fixen que, tant en l’espai públic com en el privat, el nombre persones no podran superar el màxim de 10, llevat que es tracti de persones convivents”. Així mateix, “no està permès menjar o beure a la via pública, és a dir en els espais públics, a excepció d’aquells àpats que es facin en el context d’una activitat escolar”, ha afegit.

La portaveu ha destacat que el Govern pren aquestes mesures perquè “les dades de la pandèmia continuen sent dolentes, complint-se les previsions més negatives. La pressió assistencial ja és més forta del que seria desitjable. Avui tenim més d’un miler de persones, 1.091 persones per ser exactes, ingressades en centres hospitalaris de casa nostra a conseqüència de la Covid 19. D’aquestes més de 1.000 persones ingressades, 209 estan en situació crítica, a l’UCI”.

En aquest sentit,  el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha titllat les dades de “molt i molt dolentes, després que aquestes xifres hagin crescut molt ràpidament en només quinze dies”. Un exemple n’és el grup de joves d’entre 15 i 29 anys, en què la incidència a 14 dies és superior a 3.000 i en les altres franges d’edat on també està creixent la incidència.

Argimon també ha volgut desmuntar la idea que la Covid no afecta a la gent jove. En aquesta línia ha destacat que “1 de cada 4 persones ingressades a les UCI tenen menys de 40 anys i que la mitjana d’edat respecte de les onades anteriors ha baixat de 63 a 50 anys”. També pel que fa els llits convencionals, actualment un 35% dels ingressos són persones menors de 40 anys, una xifra clarament superior en onades anteriors (6-8%).  Segons el titular de Salut “aquestes dades demostren que la Covid està afectant molt i molt a les persones menors de 40 anys”, tot i que també hi ha persones ingressades que no estan vacunades o ho estan parcialment i, en menor quantitat, també persones amb pauta completa de vacunació. En aquest darrer punt Argimon ha emfatitzat que malauradament “les vacunes no son 100% efectives”.

Pel que fa al pla de vacunació, es preveu que aquesta setmana arribin a Catalunya 700.000 dosis i que es destinaran, principalment, a administrar segones dosis. Es preveu que creixi la xifra de 3,6 milions de vacunats amb pauta completa i que demà s’arribi als 8 milions de dosis administrades. De cara la setmana que ve, i si no hi ha canvis, arribaran menys vacunes a Catalunya.

Finalment, el conseller de Salut ha reconegut que “la variant delta és la predominant a casa nostra, en alguns territoris ja és del 80% o més”. Tot i això, les persones que ja tinguin cita per aquesta segona dosi no es modificarà. Argimon ha sentenciat que “per fer front a la variant delta és molt important posar les dues dosis de la vacuna i així evitar els casos greus”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que “hem fet un camí extraordinari durant aquest any i mig amb un exercici de contenció, prudència i responsabilitat per part de la ciutadania i dels servidors públics i els serveis essencials magnífic”. “Però és necessari fer un esforç més i demanem extremar la precaució i seguir les mesures, tant les obligatòries com les recomanades, amb la finalitat de preservar la vida”, ha afegit.

Elena ha explicat que tot i que en la vacunació hi ha la sortida del túnel hem de seguir actuant i “no ens cansarem de repetir la necessitat d’ús de la mascareta, evitar les concentracions i reduir la interacció social”.

El titular d’Interior ha explicat que “les mesures garanteixen l’equilibri entre l’activitat econòmica i la salut emocional i atendre la situació sanitària”, i ha apel·lat a “l’autoresponsabilitat col·lectiva per nosaltres mateixos, pels treballadors públics i els essencials i per mantenir l’activitat econòmica i iniciar la reconstrucció postpandèmia.”

 

Los comentarios están cerrados.