La ‘Xarxa Mai Més’ de l’Amical Mauthausen impulsa la plataforma municipalista com a eina de transformació i treball

Foto de família de la ‘Xarxa Mai Més’ a Torredembarra

Una quarantena de representants dels ajuntaments, inclòs l’Ajuntament de Riells i Viabrea, i també d’entitats vinculades a la memòria, van reunir-se el proppassat divendres 3 de novembre a Torredembarra en el marc de la III  Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més de l’Amical de Mauthausen, a la qual RiV està adherit.

En aquesta tercera trobada es va donar compte del creixement i consolidació de la Xarxa, i es van presentar  les experiències  dels municipis de Tarragona, Manresa, Xàtiva i Pego a més del treball de l’Associació de Memòria Històrica de Manresa com a mostra del treball conjunt entre entitats i administració; i l’estat dels dos projectes engegats per la Xarxa, el “Recull d’experiències municipals de Memòria” i el “Banc de Recursos didàctics” en aquesta temàtica.

En l’àmbit teòric, Jordi Guixè, director de l’Observatori Europeu de la Memòria, va fer una interessant reflexió: “La memòria històrica i el seu encaix en el present. Una mirada a les experiències europees“, incidint en la funció actual dels monuments, memorials o espais de memòria i sobre els nous conceptes o tendències que els acompanyen.

Els ajuntaments assistents van reafirmar el seu compromís de seguir col·laborant i treballant per la memòria i la prevenció del feixisme, i la seva voluntat de que la Xarxa Mai Més, esdevingui una ferma plataforma municipalista per a seguir desenvolupant el paper dels municipis en el terreny de la memòria, els drets humans i la convivència, i serveixi també com a eina de pressió davant les administracions superiors.

Les principals conclusions de la trobada recullen el compromís municipal d’avançar en els temes de memòria, amb la organització municipal, programació i dotació de recursos els àmbits de treball; de potenciar la cooperació entre l’administració municipal i les entitats i associacions ciutadanes; prioritzar el treball amb els joves, la educació, i impulsar els viatges i les visites als camps de concentració, com a eina bàsica de sensibilització contra el feixisme; i vetllar per a la creació i manteniment dels espais de memòria, perquè compleixin els seus objectius pedagògics i reivindicatius.

Finalment, els ajuntaments de la Xarxa van acordar que la propera trobada tindrà lloc a Manresa al novembre del 2018, i que el tema teòric a desenvolupar sigui tot el relacionat amb la terminologia, conceptes i vocabulari relacionats amb la memòria històrica.

La trobada es va cloure amb un homenatge als deportats i deportades al monument al deportat de Torredembarra Esteve Cañellas, al Parc de cal Llovet, amb la inauguració d’un impactant mural realitzat pels alumnes del batxillerat artístic del INS Torredembarra, amb presencia dels familiars, una  ofrena floral a les víctimes la foto conjunta d’alcaldes/ses, regidors/es i membres de la Xarxa, amb alumnes i altres personalitats assistents al acte. La jornada es va acabar amb la visita al Refugi antiaeri de la plaça de la Font  i al Patronat Antoni Roig de Torredembarra.

Comments are closed.