Nius de vespes asiàtiques

Enguany hi ha hagut més nius de vespa asiàtica, perquè la meteorologia els ha sigut molt favorable. Ara mateix, tots els nius que hi ha no tenen activitat, no hi ha vespes i tampoc hi tornaran, i el niu s’anirà degradant progressivament.
Volem agrair a tots els que han avisat a l’Ajuntament. Això ens ha permès la seva eliminació, i en altres casos, la localització i comprovació que ja no eren actius. I això ens serà útil de cara a la primavera que ja s’acosta, perquè hi posarem trampes a les zones on s’han localitzat aquest any i així podrem fer una prevenció més adequada.

 

Què has de saber sobre la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d’un container que venia de la Xina. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. S’estima que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.

Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

Per a més informació, consulta l’apartat web que ha preparat el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_invasores/llista-especies/llista-especies-catalogades/artropodes-no-crustacis/vespa-asiatica-vespa-xinesa/

Comments are closed.