Riells i Viabrea torna a dir ben rotundament ‘NO’ al feixisme, per dignitat

18 de juliol mai més

Un 18 de juliol de fa 81 anys, el 1936, l’exèrcit espanyol es sollevava contra la democràcia republicana legítimament establerta des de 1931. Era el que van anomenar el ‘Glorioso Alzamiento Nacional’, un cop d’estat fallit que va derivar en una cruenta guerra de tres anys (la Guerra Civil, 1936-1939), que va assolar el territori i que va donar pas a un règim dictatorial que es va allargar durant quaranta anys.

Des d’un primer moment, la facció militar liderada pel General Franco, el futur dictador, va emprar la paraula “nacional” en tota la seva terminologia, des del primer 18 de juliol que avui commemorem amb tristor, amb la voluntat de donar una legitimació al moviment feixista que mai va tenir. La repressió, els crims d’Estat, la corrupció, la fam i la misèria en definitiva i l’estat de terror permanent van ser la legalitat impostada que tot l’estat va haver de suportar durant quaranta anys que, de vegades, semblen no haver acabat.

Des de la fi de la dictadura franquista (1939-1975), a Riells i Viabrea, com des del conjunt de Catalunya, hem maldat per recuperar la memòria històrica de la gent que va perdre la vida en defensa de la República i les llibertats nacionals arrabassades. Només el capítol de l’ofensiva a Catalunya (desembre de 1938-febrer de 1939) va comportar la mort de 60.000 catalans al front, 4.000 execucions per consell de guerra, i l’exili de 350.000 persones a França (de les quals 70.000 mai van tornar).

És per això que aquest 18 de juliol, Riells i Viabrea torna a dir ben rotundament ‘NO’ al feixisme. Des del municipi ens congratulem per la tasca de recuperació de la memòria històrica que està fent el Govern de la Generalitat, sobretot amb la recent notícia de l’anul·lació de tots els processos judicials (inclòs el sumaríssim del president Lluís Companys). Una reparació que l’Estat espanyol no s’ha atrevit mai a fer i que, en el cas de Catalunya, retorna la dignitat a 69.769 persones represaliades, que es poden consultar a través del llistat que ha publicat l’Arxiu Nacional de Catalunya.

 

Com a municipi, també estem adherits a l’Amical Mathausen, l’entitat que està intentant reparar també la memòria de totes les víctimes, en aquest cas, del nazisme a l’Estat. La Guerra Civil, a més de l’horror que va suposar per tots els nostres conciutadans, va ser el banc de proves perfecte pel conflicte que va esclatar després, la II Guerra Mundial, i que va portar una nova onada de patiment, probablement en un dels pitjors moments de la nostra història. Siguem conscients que allò no es pot tornar a repetir.

Comments are closed.